Изградњом новог објекта Филозофског факултета у Косовској Митровици почео је интензиван рад на формирању новог библиотечког фонда. Библиотека са три библиотекара, читаоница и библиотечки рачунари свакодневно су од 8.00 до 19.00 часова на располагању студентима, наставницима и сарадницима са Факултета, као и другим заинтересованим лицима.

Фонд библиотеке се обогаћује пажљивом политиком набавке и тренутно обухвата више од 30.000 монографских и готово 6.000 серијских публикација. Међу њима је велики број научних монографија, сабраних дела аутора, појединачних издања, речника, лексикона, енциклопедија и периодика на разним језицима. У библиотеци Факултета се чувају и пружају на увид јавности докторске дисертације, магистарски радови, мастер радови, специјалистички и дипломски радови.

За непуних петнаест година факултета библиотека успела је да обезбеди најбројнији књижни фонд на Универзитету у Косовској Митровици. Велики број наслова обезбеђен је донацијама. Међу најистакнутијим донаторима су Руска амбасада, која је поклонила факултету значајне наслове, затим Вечерње новости и Народна и универзитетска библиотека «Иво Андрић» из Приштине са привременим седиштем у Београду. УНМИК администрација је поклонила преко хиљаду наслова на француском и енглеском језику. Саставни део књижног фонда чине и легати проф. др Радосава Ђуровића и Радосава Конатара, који су део свог радног века провели на Филозофском факултету.

Библиотека размеђује издања Факултета са библиотекама у Србији и иностранству. Посебно је развијена сарадња са Народном  библиотеком Србије, Универзитетском  библиотеком  «Светозар Марковић» у Београду, библиотекама Филозофског факултета у Нишу, Новом Саду, Београду, Палама и Бањалуци.

Библиотека поседује одговарајућу стручну и научну литературу у складу са стандардима за акредитацију студијских програма и потребама научно-истраживачког рада из области друштвено-хуманистичких наука. Факултет је претплаћен на значајан број часописа, међу којима су: Педагогија, Психологија данас, Социјална мисао, Теме, Стремљења, Стил и Даница.

Факултет и библиотека континуирано афирмишу издавачку делатност Факултета промовисањем факултетских издања, укључујући редовно учешће на Међународном сајму књига у Београду.

 

Библиотека Филозофског факултета је саставни део електронске библиотеке Србије преко програмског система COBISS.SR (база података COBISS/OPAC; Кооперативни онлајн библиографски систем и сервиси). Путем овог система библиотека набавља, чува, обрађује и води евиденцију о коришћењу библиотечког фонда.

Свако ко поседује рачунар и везу са интернетом може претраживати ову базу података, укључујући и базу Филозофског факултета у Косовској Митровици.

 

Кратко упутство за претрагу:

У адресну линију претраживача укуцајте адресу http://www.vbs.rs/cobiss/.

Постављање курсора на „ПРЕТРАЖИВАЊЕ“ у горњем левом углу отвориће подмени „Претраживање грађе (COBISS/OPAC)“.

cobiss-1

COBISS

Избор овог линка води на страну Базе података. Укуцавање акронима ФИФАКМ у поље „Библиотека“, отвориће се линк „Филозофски факултет Косовска Митровица“.

cobiss-2

COBISS

Избор овог линка води на страну путем које је могуће претраживати базу библиотеке Факултета по аутору, наслову, години издања и кључним речима.

cobiss-3

COBISS

На пример, резултат претраге по аутору приказаће све књиге овог аутора које се налазе у библиотеци. Кликом на наслов отварају се подаци о изабраном запису. Ознака, на пример СКЈ 46, значи да се публикација налази под том сигнатуром.

Префикси испред броја књиге означавају сигнатуру:

 

СКЈ  – Српска књижевност и језик

СЈК  – Српски језик и књижевност

ЕНГ – Енглески језик и књижевност

РУС – Руски језик

ФРА – Француски језик

ИС –    Историја

ИУ –   Историја уметности

ПЕ –    Педагогија

ПСИ – Психологија

СОЦ – Социологија

ФИЛ – Филозофија

Б — –   Општа Група

 

ДАРОДАВЦИ БИБЛИОТЕКЕ