дан факултета

На Филозофском факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици дана 15. 10. 2015. године одржана је Свечана академија поводом обележавања 55 година постојања и успешног рада.

 

После интонирања државне химне Боже правде и студентске химне Gaudeamus igitur присутне је поздравио  декан Филозофског факултета проф. др Бранко Јовановић који је говорио   о успешном раду и развоју ове високошколске установе. Госте је поздравио и ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Срећко Милачић. У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја обратио се господин Предраг Стојчетовић, начелник школске управе при министарству просвете

 

Поводом јубилеја Факултету су стигле телиграми од Министарство просвете Републике Србије, Филозофског факултет у Новом Саду, Народног позоришта у Београду, Матице српске, Филозофског факултета у Нишу, Ректора Државног универзитета Нови Пазар проф. др Миладина Костића, председника Комисије за акредитацију и проверу квалитета проф. др Ћемала Доличанина, проф. др Гојка Савића, и других институција и појединаца.

На Академији је речено да је током 55 година успешног рада, Филозофски факултет имао једну константу: увек и у сваком тренутку у средиште своје пажње стављао је своје студенте. Данас на Филозофском факултету студира преко 2000 студената, а осим својих наставних и испитних обавеза, они су посвећени и многим ваннаставним активностима, на којима умножавају своје таленте и развијају своје креативне потенцијале. Наши студенти уче, рецитују, глуме, учествују у хуманитарним акцијама. Кроз песму поручују и бране оно што су заветовали наши преци. Другују са Његошем, Пушкином, Јесењином. Блиске су им руске степе и брезе. Читају Шекспира, упознајући се тако са енглеском културом и сазвучјем многих језика.

Уметнички део Свечане академије припремили су, заједничким снагама, професори и студенти Филозофског факултета и Факултета уметности.

Студенти Енглеског језика и књижевности говорили су Вилиjaма Шeкспира „Alltheworldisastage“ („Цeo свeт je пoзoрницa“), текст је гoвoрио студент Стeфaн Tрajкoвић  уз игру студента Факултета уметности Стeвaна Здрaвића.

Студенткиња Катедре за српску књижевност и језик Александра Баровић казивала је песму Раше Перића „Земља“.

Након тога студенти Катедре за руски језик и књижевност Милица Александровић говорила је стихове Maрине Цвeтajeве „Мне нравится…“ (Свиђа ми се…“), уз игру: Данице Станковић, Иване Бартуњек и Стефана Цикић студената Факултета уметности.

Последња тачка у уметничком блоку био је Најџел Кенеди: „Студентска игра“, у извођењу студената Филозофског факултета, Факултета уметности и Streetdance групе, у кореографији проф. мр Вера Обрадовић.

Поводом 55 година постојања Филозофског факултета уручене су повеље, плакете, посебне захвалнице и захвалнице институцијама и појединцима који су помагали рад наше установе. Декан Филозофског факултета проф. др Бранко Јовановић уручио је:

 

 1. Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, за изузетан допринос у раду и развоју Филозофског факултета. Повељу је примио Предраг Стојчетовић, начелник школске управе при Министарству просвете.
 1. Универзитету у Београду, у знак захвалности на оснивању и подршци у развоју прве високошколске установе на простору Косова и Метохије. У име Универзитета у Београду плакету је примио проф. др Драго Ђурић, са Филозофског факултета у Београду.

 

Посебне захвалнице за успешну сарадњу Филозофски факултет доделио је институцијама:

 1. Филозофском факултету Универзитета у Београду, за дугогодишњу успешну сарадњу. Захвалницу је примио проф. др Драго Ђурић, са Филозофског факултета у Београду,
 2. Филолошком факултету Универзитета у Београду за дугогодишњу успешну сарадњу,
 3. Филозофском факултету Универзитета у Нишу, за дугогодишњу успешну сарадњу. Захвалницу је примио декан Филозофског факултета, проф. др Горан Максимовић,
 4. Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, за дугогодишњу успешну сарадњу. Захвалницу је примио декан Филозофског факултета, проф. др Драга Мастиловић,
 1. Матици српској, за успешну сарадњу у очувању и неговању српског културног наслеђа на Косову и Метохији. Захвалницу је примио потпредседник Матице српске, др Миодраг Матицки,
 1. Вуковој задужбини, за успешну сарадњу у очувању и неговању српског језика и књижевности. Захвалницу је примио председник Вукове задужбине, др Миодраг Матицки.

 

Посебне захвалнице добили су и:

Телеком Србије и Завод за уџбенике, Београд.

 

За изузетну, успешну сарадњу у реализацији наставних активности и свесрдну подршку у неговању и афирмацији уметности, као и за изузетан допринос у афирмацији Филозофског факултета је доделио захвалнице.

 1. Основној школи „Свети Сава“ у Косовској Митровици, за дугогодишњу успешну сарадњу у реализацији наставних активности. Захвалницу је примио директор, Милорад Јовановић.
 2. Основној школи „Бранко Радичевић“ у Косовској Митровици, за свесрдну подршку у реализацији наставних активности. Захвалницу је примио директор школе, Иван Запорожац.
 3. Гимназији у Косовској Митровици, за дугогодишњу успешну сарадњу у реализацији наставних активности. Захвалницу је примио директор, Милуника Милосављевић
 4. Техничкој школи „Михајло Петровић Алас“ у Косовској Митровици, за дугогодишњу успешну сарадњу у реализацији наставних активности. Захвалницу је примио директор школе, Радован Танић.
 5. Факултету уметности у Косовској Митровици, за свесрдну подршку у неговању и афирмацији уметности. Захвалницу је примио декан Факултета, мр Зоран Фуруновић.
 6. Здравственом центру у Косовској Митровици, за успешну сарадњу на реализацији наставних активности. Захвалницу је примио директор здравственог центра,  доктор Милана Ивановића.
 7. Телевизији МОСТ, за изузетан доприносу афирмацији Филозофског факултета. Захвалницу је примио координатор ТВ Мост из Звечана, Љиљана Јанковић

 

 1. Панорами Јединство, Приштина – Косовска Митровица, за изузетан допринос у афирмацији Филозофског факултета. Захвалницу је примио директор, Светозар Влаховић.

 

Повеље Филозофског факултета за изузетан допринос у његовом развоју добили су:

Проф. др Раденко Круљ (за посебан допринос развоју Филозофског факултета Универзитета у Приштини), први декан Учитељског факултета у Призрену, декан Филозофског факултета Универзитета у Приштини, Ректор Универзитета у Приштини, Народни посланик у Скупштини Републике Србије.

 

Проф. др Владимир Бован (за изузетан допринос у реализацији наставе и проучавању народне књижевности), редовни професор на Катедри за српску књижевност и језик Филозофског факултета Универзитета у Приштини, бивши проректор Универзитета у Приштини, добитник Вукове и Седмојулске награде СР Србије. Повељу је примила ћерка професора Владимира Бована, Дубравка Бован.

 

Проф. др Дамњан Петровић (за изузетан допринос у реализацији наставе и проучавању старе српске књижевности), редовни професор Српске средњовековне књижевности и шеф Катедре за српску књижевност и језик Филозофског факултета Универзитета у Приштини. Повељу је примила ћерка професора Дамњана Петровића, Јелена Петровић.

Проф. др Јелка Матијашевић.

Повељу професорима Филозофског факултета за изузетан допринос у његовом развоју добили су постхумно:

Проф. др Божидар Бегенишић (за изузетан допринос у реализацији наставе и проучавању руског језика и књижевности), професор на Катедри за Руски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Приштини. Током свог двадесетогодишњег рада на Филозофском факултету у Приштини обављао је низ дужности на свом одсеку и на факултету. Био је председник Друштва за стране језике и књижевности Косова и главни и одговорни уредник часописа „Studia Philologica“.

Проф. др Бранку Бошковићу(за изузетан допринос у реализацији наставе и проучавању историје Косова и Метохије), редовном професору на Катедри за историју Филозофског факултета у Приштини. Био је доследан у остваривању својих идеја због којих је достојанствено издржао до краја. Повељу је примио зет Милосав Бабовић

 

Проф. др Борислав Вуковић (за изузетан допринос у реализацији наставе, афирмацији руског језика и књижевности и развоју Филолошког факултета), ванредни професор на Катедри за Руски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Приштини, лектор за српскохрватски језик на Филолошком факултету Лењинградског универзитета, декан Филолошког факултета Универзитета у Приштини. Повељу је примила ћерка Наташа Лукућ, а свечаности су присуствовали и син Слободан Вуковић и уника.

Проф. др Владета Вуковић (за изузетан допринос у реализацији наставе и проучавању српског романтизма), од 1960. године ради на Филозофском факултету у Приштини. предавао је Романтизам. Обављао је функцију декана. Био је редовни члан Академије наука и уметности Косова, једно време и њен генерални секретар. Дугогодишњи је члан уређивачког одбора „Јединства“ и часописа „Стремљења“. Остао је у Приштини до немилих догађаја 1999. године. У знак захвалности његови суграђани у Врњачкој Бањи поставили су бисту професора Владете Вуковића у централном парку.

 

Постхумну захвалницу добили су и:

Проф. др Светозар Чановић

Проф. др Данило Барјактаревић

Проф. др Милорад Ћорац

Проф. др Бранко Бошковић

Проф. др Вукашин Вук Филиповић

Проф. др Богумил Храбак

 

За посебно ангажовање, у оквиру студентских активности, Филозофски факултет доделио је захвалнице студентима:

Немањи Бишевцу, за изузетан допринос у организовању студентских активности на Филозофском факултету и

 

Јовану Алексићу, за изузетан допринос у афирмацији креативних активности студената на Филозофском факултету.

У име награђених професора обратио се проф. др Раденко Круљ који се захвалио и пожелео да Факултет у наредним годинама постигне још боље резултате.

У име награђених установа обратио се председник Вукове задужбине и потпредседник Матице српске др Миодраг Матицки који је указао на важност сарадње Филозофског факултета и Вукове задужбине и Матице српске, посебно у тешким временима за опстанак многих институција науке и културе.

 

У чаробни свет музике, на диркама клавира публику је увела мр Александра Трајковић, ванредни професор Факултета уметности,  нумером Џорџа Антеља: Токата бр. 2.

Глумица мр Андријана Виденовић казивала је песму Скендера Куленовића „Стојанка мајка Кнежопољка“, која је наишла на посебна одјек.

На крају програма хор Факултета уметности извео је нумеру „Ово је Србија“ под руководством  мр Јасмине Новокмет, редовног професора Факултета уметности.

 

 

Свечана академија успешно је завршено на радост наставника, сарадника, студената, учесника и гостију са жељом да у будућности постижу још боље резултате.